Op Internationale Vrouwendag vroegen we met een ludieke actie aandacht voor het gebrek aan diversiteit dat de Tilburgse Walk of Fame langs de NS-fietsenstalling aan de Spoorlaan laat zien.
De Walk of Fame bevat 33 tegels met mannennamen en zeven met vrouwennamen. Twee vrouwen delen een tegel met een man. Op twee na gaat het om witte mensen. Dat geeft volgens Feniks het signaal af dat alleen wat mannen doen belangrijk genoeg is om te worden vereeuwigd en geëerd. De mensheid bestaat echter ook in Tilburg voor de helft uit vrouwen. Er zijn mensen met een ander gender dan man of vrouw.
Daarnaast is Tilburg een internationale stad met een grote verscheidenheid aan culturen en identiteiten. Een samenleving wordt sterker, weerbaarder, gaat beter functioneren als meer verschillende mensen eraan kunnen bijdragen. Als hun bestaan wordt gezien, erkend, gewaardeerd, zegt Veerle Slegers, directeur van Feniks. “Plus: Elk mens heeft rolmodellen en voorbeelden nodig. Maar je kunt niet zijn wie je niet kunt zien. Je voelt je pas ergens welkom en thuis als je je kunt identificeren met anderen.”
Daarom nodigden we mensen uit om met krijt de naam op de stoep bij de Walk of Fame te zetten van een Tilburgse vrouw en/of een Tilburger uit andere groepen van wie zij vinden dat die een tegel verdient op de Walk of Fame. Wethouder Evelien Kostermans nam ter plekke een gevarieerde lijst met suggesties voor te vereeuwigen namen in ontvangst. Omroep Brabant en Brabants Dagblad waren erbij en maakten een verslag.
Bekijk hier het verslag van Omroep Brabant.
Bekijk hier het verslag van Brabants Dagblad.
Foto’s door Mariska van Zutven: